Wij zijn momenteel telefonische niet bereikbaar. U kunt contact opnemen door te mailen naar [email protected]

Gratis verzending vanaf € 75 (NL & BE)
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Wat doen bij een overprikkelde kleuter?‍?
Het is donderdag, de schoolweek is al 4 dagen bezig en je kleuter van 4 wil bij zijn thuiskomst een koekje eten. Toevallig is dit laatste koekje van het laatste pakje koekjes gebroken….🫓 Deze situatie wordt gevolgd door een kleuter die zijn emoties niet meer in de hand heeft. De boosheid gaat gepaard met roepen en wenen tegelijkertijd. Als je op dat moment je kind wil gaan ‘opvoeden’ over het niet boos mogen worden omwille van het gebroken koekje wordt de situatie meestal alleen maar erger. Herkenbaar ? 😅

Als je naar de onderliggende boodschap gaat zoeken van deze ‘ontlading’, kom je vaak terecht bij een voorafgaande situatie waarbij vele nieuwe prikkels zijn opgenomen en nog niet (volledig) zijn verwerkt (bv. tijdens een schooluitstap, een druk familiefeest, een nachtje logeren bij een vriend, ….).

 

Normaal gesproken verwerken je hersenen deze prikkels zonder dat je het merkt. Ze selecteren de informatie die belangrijk is en filteren de prikkels die niet belangrijk zijn eruit. Bij overprikkeling worden prikkels op dat moment niet goed verwerkt. De emoties komen tot uiting. Dit gebeurt vaak in een vertrouwde omgeving bij mensen bij wie je kind zich vertrouwd voelt, dus compliment aan jezelf😅. Dit gebeurt vaker bij jonge kinderen aangezien ze nog volop in hun (emotionele) ontwikkeling zitten en ze nog moeten leren hun emoties te reguleren. Dit heeft tijd nodig. Toon begrip en begeleid je kind in deze fase.

 

Wat is overprikkeling?

 

Zowel kinderen als volwassenen ervaren prikkels. Prikkels zijn stukjes informatie die binnenkomen via onze zintuigen. Zo kunnen we prikkels zien, horen, voelen, ruiken, en proeven. Dit noemen we externe prikkels. Pijn, gedachten, gevoelens en emoties zijn interne prikkels. Je hersenen verwerken deze prikkels zonder dat je het in de gaten hebt. Ze selecteren de informatie die belangrijk is en filteren de prikkels die niet belangrijk zijn eruit. Bij overprikkeling worden prikkels niet goed verwerkt en dat merk je duidelijk aan het gedrag van een kleuter.

 

Tips om een overprikkeld kind tot rust te brengen:

 
  • Creëer samen met je kind een plekje waar hij tot rust kunnen komen. Dit kan bv een Wobbel, speelnest of kinderfauteuil zijn. Met een klamboe opgehangen aan een piekstok kan je kindje zich volledig ‘afsluiten’. Vertel ook aan je kind dat wanneer hij of zij voelt dat hij of zij het ‘lastig’ heeft, ze steeds naar dit plekje kunnen gaan. Leg hier speelgoed waar je kind graag en alleen mee kan spelen bv houten blokken of ander open ended speelgoed

  • Bied sensorisch speelgoed aan zoals duwspeelgoed, siliconen vormen zoals Dëna, ballen met verschillende vormen, … Dit is speelgoed waarbij de fijne motoriek wordt getraind en waarbij kinderen verschillende texturen gaan voelen en zo de focus verleggen en vaak tot rust komen.

  • Zet een hoofdtelefoon op. Je kind kan zich even helemaal afsluiten van de vele prikkels.

  • Zet een monotoon geluidje op zoals Witte Ruis (White Noise), yoga muziek of natuurgeluiden. De hersenen focussen op deze monotone geluiden en verminderen achtergrondgeluiden.

Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur gerust een mailtje naar [email protected] en wij geven met veel plezier een antwoord op al jouw vragen.