Leuke activiteiten voor tijdens de Kerstvakantie?

De kerstvakantie is al enkele dagen bezig. Tussen de feestweekends door vragen (jonge) kinderen ook de nodig aandacht en gelijk hebben ze toch? Van de Quality time met mama/papa/… laden niet enkel de kindjes op 😉. Ook ikzelf ben met de 3 kindjes thuis en houd niet van niets doen. Iedere vakantie ontdek ik nieuwe activiteiten die soms heel voor de hand liggend zijn. Hieronder vind je mijn favoriete top 5!

5 X leuke activiteiten voor tijdens de kerstvakantie 🎄

1. Trek het bos in met de BosBingo!

Kinderen houden van buiten spelen en ook zelf voel je je vaak een stuk beter na een boswandeling. De meeste kinderen houden niet van doelloos wandelen, maar wanneer je hier een leuke activiteit aan koppelt gaat het vast en zeker beter.

Print deze herfstbingo af en kleef hem in de binnenkant van een eierdoosje. Laat je kindje op zoek gaan naar alle natuurlijke elementen uit het bos en deze verzamelen in zijn eierdoosje. De bingo is afgerond wanneer het eierdoosje volledig gevuld is.

Veel (wandel)plezier!

2. Laarzen aan en springen in de plassen!

Trek de laarzen aan én laat ze in de plassen springen. Er bestaat geen slecht weer enkel slechte kleding ! Springen in de plassen is zo leuk voor kinderen en wordt zo vaak tegengehouden. Je tovert waarschijnlijk onmiddellijk een lach op het gezicht van je mini wanneer je vertelt dat jullie een boswandeling gaan maken en zo veel mogelijk in de plassen gaan springen. Als perfecte afsluiter kan je heerlijke pannenkoek gaan eten in de plaatselijke bistro. 😋

3. Reisje rond de wereld in de woonkamer.

Herbeleef je kindertijd en speel samen met de kinderen ‘Reisje rond de wereld’. Je weet wel het spel in de turnzaal waarbij alle materialen worden bovengehaald en je naar hartenlust mag klimmen en springen. Geweldig vond ik het ! Deze activiteit werd niet voor niets steeds als laatste les voor de vakantie gepland 😉.

Maak een parcours over de zetel, onder de tafel en gebruik groot en klein speelgoed tussendoor. Wobbel, Stapelstein, MOES, MODU en WayToPlay kunnen allemaal gebruikt worden voor ‘het’ parcours.

4. Sensopatisch spelen met gekleurde rijst, kikkererwten of pasta.

Laat kinderen na de feestdrukte ontprikkelen door een sensopatisch spel aan te bieden met als basis gekleurde rijst, kikkererwten of pasta gecombineerde met allerlei kleine materialen. Je kan hierbij in thema’s werken zoals bv de seizoenen, bepaalde feesten of onderwerpen zoals boerderij, wilde dieren, op de bouwwerf, dino’s, ….

Het recept voor gekleurde rijst, kikkererwten of pasta is heel eenvoudig en vind je hieronder.

 

Wat heb je nodig?

– Plastic zakje met sluiting

– pasta, rijst of kikkererwten

– azijn

– voedingskleurstof

– bakpapier & bakplaat

 

Hoe maak je het ?

– Doe de pasta, rijst of kikkererwten in het doorschijnend zakje of potje.

– Voeg een schep voedingskleurstof met de kleur naar keuze toe.

– Voeg een scheut azijn toe.

– Zakje goed sluiten en mengen.

– Wanneer alle rijstkorrels, pasta’s of erwten gekleurd zijn, strooi je deze op een bakplaat met bakpapier uit.

– Enkele uren laten drogen, liefst een nachtje zodat de azijn geur ook grotendeels verdwijnt.

– En de basis voor het sensopathisch spel is gemaakt.

We schreven hierover eerder al een blog nl. Ontprikkelen met senorisch speelgoed. Sensopatisch spel maakt nieuwe verbanden in de hersenen en het is goed voor de gehele ontwikkeling van het kind. In het boek ‘Speel’ van Nathalie De Martelaere ontdek je verschillende mogelijkheden van ontdektafels. Ze heeft ook een leuke instagram pagina genaamd @out_of_the_box_play.

5. Vrij spelen met Vrij Fantasierijk Speelgoed

Kinderen voortdurend bezig houden en entertainen is niet alleen vermoeiend voor jou als ouder het is ook NIET nodig en maakt kinderen onzelfstandig en niet creatief! Stimuleer je kinderen om zelf te spelen en laat hen de magie van Vrij Fantasierijk Speelgoed ontdekken zoals Coblo, Way To Play, Stapelstein, MOES, Wobbel, MODU, Dëna, Houten Speelgoed, … Kinderen die het gewend zijn om steeds samen te spelen zullen dus getraind moeten worden in het leren alleen spelen. Minder speelgoed aanbieden en speelgoed roteren kan hierbij ook helpen. Niets is zo mooi als een kind zien opleven in zijn eigen fantasierijk spel. Bij ons is Coblo momenteel het speelgoed waar dagelijks met wordt gespeeld en steeds nieuwe creaties mee worden gebouwd. Ontdek ons volledig assortiment Vrij Fantasierijk Speelgoed op de webshop!

 

Vond je deze blog interessant? Laat het ons weten of deel een leuke foto van je mini en tag ons hierin! 😃 Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur gerust een mailtje naar [email protected] en wij geven met veel plezier een antwoord op al jouw vragen.