Search
Close this search box.
Voorlezen, het belang én plezier ervan?

Voorlezen behoort bij vele jonge gezinnen tot het avondritueel. Studies tonen al jaren de vele voordelen van voorlezen aan. Ieder jaar is er ook een voorleesweek in België & voorleesdagen in Nederland. Op die momenten toont iedereen nogmaals het grote belang van voorlezen. Als voormalig leerkracht ben ik dan ook een enorme voorstander van voorlezen. Ik zet de belangrijkste puntjes op een rij.

Voorlezen heeft een positief effect op:

 
 1. Taalontwikkeling en woordenschatsuitbreiding. Voorlezen zorgt voor een beter taalgevoel en taalbegrip. Kinderen leren beter luisteren en zich concentreren. Voorlezen legt de basis voor het aanleren van eigen en vreemde talen.

 2. Emotionele ontwikkeling: De band tussen kind en ouder wordt enorm versterkt tijdens een leesmoment. Het kind voelt zich veilig en ontspannen tijdens het luisteren. Voorlezen zet enorm in op binding en nabijheid wat kinderen op jonge leeftijd nodig hebben.

 3. Sociale ontwikkeling: Kinderen leren de wereld rondom zich beter begrijpen. Verhalen uit boeken brengen kinderen in contact met nieuwe situaties en zo leren ze zich hier beter in inleven. Ook kunnen verhalen hulp bieden bij het bespreekbaar maken van moeilijkere onderwerpen zoals bv verlies of oorlog.

 4. Fantasie stimuleren: Kinderen beelden zich de situatie die ze horen in. Hun fantasie wordt gestimuleerd. Fantasie stimuleert dan weer verschillende cognitieve vaardigheden zoals probleemoplossend denken, kritisch denken, …

 5. Leesplezier doorgeven: Wanneer jij als ouder toont dat je voorlezen fijn vindt, nemen kinderen dit vaak over. Je bent een rolmodel als ouder voor jouw kind en je kan het leesplezier op deze manier heel eenvoudig doorgeven.

 
 

Wanneer start je met voorlezen?

 
 
 

Zo vroeg mogelijk! Wacht niet tot je kindje naar de kleuterschool gaat alvorens te starten met voorlezen. Voorlezen heeft zoals eerder vermeld vele positieve effecten. Stop ook niet met voorlezen van zodra je kind zelf kan lezen. Voorlezen kan nog tot ver in de lagere school positieve effecten opleveren. Denk maar aan woordenschatsuitbreiding of complexere situaties bespreekbaar maken.

 • Soorten voorleesverhalen

   
  1. Kijk en voel boeken kunnen al op heel jonge leeftijd aangeboden worden. Baby’s en peuters kunnen voelen aan de verschillende patches terwijl ze kijken en luisteren naar een voorgelezen verhaal op hun niveau. Daarnaast werk je bij kijk en voelboekjes ook aan het stimuleren van de zintuigen wat dan weer bevorderlijk is voor lichaamsbesef, concentratie, fijne motoriek en schrijfmotoriek.

 • 2. Interactieve voorleesboeken brengen een interactie op gang tijdens het luisteren naar een voorleesverhaal. Een voorbeeld van interactieve voorleesboeken is de reeks “Speuren” van Lantaarn Publishers.

   
   
 • 3. Creatieve voorleesboeken zoals de magische waterkleurboekjes van Lantaarn Publishers laten kinderen creatief te werk gaan terwijl ouders het bijhorende verhaal deel per deel kunnen voorlezen.

 • Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur gerust een mailtje naar [email protected] en wij geven met veel plezier een antwoord op al jouw vragen.